Castelul Bran


Du-te la cuprins

Castelul Bran - etaj III

Castelul Bran

Salonul de muzica si biblioteca Reginei Maria

Amenajat in vechiul pod al cetatii “Salonul de muzica si biblioteca Reginei Maria” devine in perioada interbelica cea mai mare incapere a castelului. Semineul situat pe mijlocul peretelui de est aminteste de vatra cu cos si lavitele romanesti, iar soba de zidarie dinspre anticamera salonului a fost decorata cu cahle sasesti pictate in sec. al XIX-lea.

Dintre instrumentele muzicale se mai pastreaza armoniul “Trayser”, fabricat la Stuttgart. Mobilierul este confortabil, remarcandu-se fotoliul din 1914 cu tapiteria originala, divanul acoperit cu perne, canapeaua si fotoliile complet tapitate, initial acoperite cu creton, material la moda in perioada interbelica.

O masuta de inspiratie spaniola, cu doua elemente de fier incrucisate sub tablia mesei, poarta crucea gamata, simbol al Reginei Maria.

Scafe norvegiene din lemn decoreaza semineul, iar icoanele sunt asezate in nise, in locuri de taina. Jardiniera metalica amplasata in fata caminului a fost adaptata de Regina Maria si folosita ca lada de lemne, iar atmosfera medievala este sugerata de statueta calaretului realizata in lemn policrom de Josef Moest.

Cartile, cele mai multe in editie de lux, princeps, ocupa trei corpuri ale bibliotecii in ultima vitrina grupand obiectele din metal identificate pentru acest interior in inventarele de epoca.

Sala cu mobilier sasescRealizata prin mansardarea unui vechi pod al cetatii de pe latura nordica in timpul lucrarilor de restaurare interbelice, incaperea adapostea “Camera secretarului”, apoi pe cea a invatatorului si mai pastreaza elementele de lemn aparent si soba decorata cu cahle sasesti pictate in sec al XIX-lea.

Decorul principal este cel al pomului vietii sub varianta vasului cu flori de tip renascentist intr-o interpretare populara.

Pe langa piesele originale, biroul, care nu este intalnit in interiorul traditional sasesc, a fost realizat pe comanda, la dorinta Reginei Maria.

Efectul decorativ este potentat de tesaturile lucrate artistic de pe masa si pat, dar si de obiectele de ceramica lucrate in diverse centre de olari din Transilvania.

Acasa | Castelul Bran | Contele Dracula | Familia regala | Muzeul Bran | Arhitectura | Contact | Harta sitului


Creat de Claudia Brateanu | claudya_610@yahoo.com

Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal